A szív- és érrendszeri megbetegedések oka főleg a táplálkozásunkban keresendő. A telített zsírokban, nátriumban, fehér lisztben és cukorban gazdag étrend miatt magas koleszterinszint, magas vérnyomás, valamint elhízás alakulhat ki, amivel kockáztatjuk a szívünk egészségét. Megfelelő életmóddal ez a folyamat megállítható.
A teljes kiőrlésű gabonafélék magas fitoösztrogén és fitoszterol tartalma hatékonyan óvja a koszorúeret, ezen kívül gazdagok rostokban, szabályozzák a koleszterin szintjét.
A hüvelyesek hatékonyan csökkentik a koleszterin mennyiségét, mert akadályozzák a felszívódásukat. Flavonoid tartalmuk gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal mérsékli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.
Javasolt heti kétszer az omega-3 zsírsavakat tartalmazó lazac, a szardínia, a hering, a makréla, illetve a tőkehal és tonhal fogyasztása. A telítetlen zsírsavakban gazdag avokádó, mandula, dió, mogyoró, kesudió, a kendermag, napraforgómag, tökmag és a lenmag szintén egészséges.
A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, káliumot, likopint. Antioxidánsokban és rostokban gazdag, ennek köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, erősíti az érfalakat és a szívizmot. A főzés során veszít vitamin tartalmából, ám így háromszor több szívódik fel a szervezetünkbe. A paradicsom béltisztító hatással rendelkezik, segít a székrekedéskor.
Az alma magas antioxidáns, flavonoid és kvercetin tartalmú. Összetevői csökkentik az erekben kialakuló plakkok mennyiségét, pektin-tartalma pedig csökkenti a koleszterinszintet. A banán káliumtartalma szabályozza szív helyes működését, valamint ösztönzi a vérnyomás emelő anyagok kiürülését. A benne található B2-vitamin, elősegíti a méregtelenítést.