Évezredek óta, meghatározó részei a gyógygombák a távol-keleti gyógyászatnak. Ezt a tudást ma már a nyugati medicina is elismeri, nem véletlen, hogy Európában is egyre nagyobb a gyógygombák népszerűsége. Márcsak ezért is érdemes megismerkedni velük.
Keleten, a gyógygombákat egyenesen az istenek eledelének tekintették, a reishi, a shiitake és a maitakegyógyhatásait már az i.e. III. százban feljegyezték. Ezek a gombák igen értékesek voltak, és nemcsak a szó átvitt értelmében: volt idő, amikor aranyárban fizettek értük.
A legfontosabb gyógygombák
Mielőtt végigvennék a legfontosabb gyógygombák hatásait, egy fontos szabályt rögzítsünk: nyers gombát kizárólag ellenőrzött forrásból vásároljunk, ha táplálékkiegészítő formájában fogyasztjuk, és nézzünk utána, honnan származik a készítményben használt alapanyag. A gyógygombák ugyanis, szinte szivacsként szívják magukba a környezetükben lévő anyagokat, ezért fontos, hogy termőhelyük ne legyen szennyezett. Arról is bizonyosodjunk meg, hogy a feldolgozásuk, szállításuk, tárolásuk is megfelelő módon történt, máskülönben veszíthetnek hatékonyságukból. Táplálékkiegészítők esetén kizárólag a prémium minőségű termékek közül válasszunk.
Reishi(Ganodermalucidum, pecsétviaszgomba):
Kínában a hallhatatlanság gombájának, vagy agyógygombák királyának nevezik, a szerencse és az egészség szimbólumaként tartják számon. Regenerálja a szervezet sérült szöveteit, kiváló immunerősítő, fogyasztásával rendkívüli energiához juthatunk. Gyógyhatásait a benne található, antioxidáns, poliszacharidoknak és glikoproteineknekköszönheti, enyhíti az influenza, a megfázás, az asztma és az allergiák tüneteit, csökkentheti a magas vérnyomást. Hatékony méregtelenítő, ezzel hozzájárul a különféle szervek –máj, vese, tüdő– megtisztításához. Elősegíti a vér megfelelő oxigénellátását, ezért sejtszinten javítja a szervezet egészségét, felveszi a harcot a szabad gyökökkel szemben. Áldásos hatása külsőnkön is megnyilvánul: fogyasztásával csökkennek a ráncok, a bőr üdébbé válik, eltűnnek a nem kívánt kiütések, pattanások. Hosszú távon alkalmazva enyhíti a klimaxszal járó kellemetlen mellékhatásokat, szabályozza a menstruációt, és elismert potencianövelő. Tanulmányok szerint csökkenti az idegességet, a szorongást, és a depressziót.
Kínai hernyógomba (Cordycepssinensis):
jelentősen javítja a szervezet ellenálló képességét, hozzájárul a szervezet megfelelő oxigénellátásához. Valódi szuperélelmiszer, bővelkedik B-, E- és K-vitaminban, valamint foszforban, cinkben, magnéziumban és vasban. Egyedi összetevője a cordycepin, amely támogatja a petefészek működését, ezért kifejezetten jó hatással van a termékenységre, nőknél enyhíti a változó korral járó tüneteket. Segítségével megelőzhetőek, vagy lassíthatóak a szervezet degeneratív megbetegedési. Óvja a DNS szerkezetét, gátolhatja a rákos sejtek elburjánzását, ezért a daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazzák. A hernyógomba megemeli a vér HDL koleszterinszintjét, ezáltal megelőzi a plakkok megtapadását az érfalakon. Ily módon csökkenti az olyan szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának lehetőségét, mint az agyvérzés, az érszűkület, a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus.
Mandulagomba (Agaricusblazeimurill):
nagy mennyiségben tartalmazpebiotikus tulajdonságú béta-glükánt, ami erősíti az immunrendszert, valamint fogyasztásával fenntartható, illetve visszaállítható a bélflóra egyensúlya. A mandulagomba hozzájárulhat az autoimmun megbetegedések megelőzéséhez, vagy a már meglévő kórok tüneteinek csökkentéséhez, sikerrel alkalmazható Parkinson- és Alzheimer-kór esetén. Pozitívan befolyásolja a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy működését, mérsékli a kemoterápia mellékhatásait. Ez annak is köszönhető, hogy gazdag antioxidánsokban, magnéziumban, káliumban, B-vitaminokban, E- és D-vitaminban, valamint esszenciális aminosavakban, poliszacharidokban. Kiváló méregtelenítő, óvja a májat, a lépet, vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért fogyasztása a járványokkal teli téli időszakban kifejezetten ajánlott. Stimulálja a makrofágok és monociták termelődését, ami a rák megelőzésében és terápiájában lehet segítségünkre.
Shiitake (Lentinusedodes):
tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat, a benne lévő eritadenin felgyorsítja a koleszterin-anyagcserét, ezáltal megóvhat az érelmeszesedéstől. Védi az érfalakat és szívet, erősíti a májfunkciókat. A shiitake gomba javítja a vérkeringést, sok esetben hozzájárul a krónikus fejfájás, és a fülzúgás csökkenéséhez. Legfontosabb összetevője a lentinán, amely rendkívül erős antioxidáns, valósággal felturbózza az immunrendszert, sikerrel használható a HPV ellen, Japánban a rák kiegészítő kezelésére használt gyógyszer.
Mitake(Girofolafrondosa, bokrosgomba):
támogatja az immunrendszert, és a magas tápérték révén, az egész test működését. Az egyik leghatékonyabb gyógygomba, ha a degeneratív betegségekkel szeretnénk felvenni a harcot. Bővelkedik aminosavakban, káliumban, vasban, és magnéziumban, segítségével megelőzhető a vérszegénység, továbbá nyugtatja az idegeket, csökkenti a stressz tüneteit. A bokrosgomba gazdag B1, B2 és B3-vitaminokban, ezért a vegetáriánus étrend fontos kiegészítője lehet. Fellelhetünk benne ezen kívül a méregtelenítésben és a bélflóra egyensúlyának fenntartásában fontos szerepet kapó béta-glükánt és antioxidáns poliszacharidokat.
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249912/