Gyorsan eszem valamit, hangzik el gyakorta, de emögött semmiféle tudatosság nincs. Aki nem válogatja meg, hogy mivel táplálja a testét, hamar egészségügyi gondjai adódhatnak, enerválttá válik és állandósul nála a lehangoltság. Lássuk, mi az, amit érdemes elhagyni, és mit ajánlott beiktatni az étrendünkbe a jobb közérzet érdekében.
Lehangoltság, gyarapodó kilók, a hormonháztartás zavara, csupa olyan dolog, ami a cukor elhagyása mellett szól. Persze nemcsak emiatt érdemes kiiktatni, hanem mert a túlzott cukorfogyasztás elgombásodáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, fogproblémákhoz vezet.
Sokak által kedveltek az állati eredetű zsiradékok, beleértve zsíros tejtermékeket, ám ezek szoros összefüggésbe hozhatók több súlyos betegséggel. Ilyenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke, a vastagbéldaganat, a mellrák, a prosztatarák és az állandó lehangoltsággal társuló depresszió. Ezek az ételek jelentősen lecsökkentik az emésztésünk hatékonyságát, puffadást, székrekedést okoznak, rontják a táplálék felszívódást, károsodik a bélflóra és gyengül az immunrendszer.
Egészségtelen ételeinket sokszor szénsavas üdítővel öblítjük le. Puffadást idéznek elő, zavart okozhatnak a szervezet méregtelenítésében, megterhelik a májat, a vesét, felborítják a vízháztartást, elsavasítják a szervezetünket.
A dietetikusok azt javasolják, hogy olyan ételek fogyasszunk, amik hozzájárulnak a dopaminszintünk növeléséhez és elűzik a lehangoltságot. Ezek tartósan megemelik a boldogsághormonként is emlegetett dopaminszintet az agyban, ami örömérzetet vált ki, oldja a stresszt és fokozza a teljesítőképességet.
Emellett iktassunk be az étrendünkbe tirozin tartalmú dopaminszint növelő mandulát, avokádót, dióféléket, szezámmagot, tökmagot és banánt, avokádót, továbbá zöld, piros, sárga zöldségeket és gyümölcsöket.
Ha édességet kívánunk együnk meg néhány kocka jó minőségű étcsokoládét, ami gyorsan növeli az dopaminszintjét, gazdag káliumban, magnéziumban és antioxidánsokban. Ugyanilyen jó választás a különféle gyümölcsökkel kombinált rostokban bővelkedő zabkása, ami esőrendű szénhidrátforrásként feltölt energiával, növeli a szellemi és a fizikai teljesítményt, a benne található pantoténsav és B-vitaminok megnyugtatják az idegrendszert.
A csokoládéban, zabpehelyben, szárított datolyában, joghurtban, túróban, halakban, szezámmagban, napraforgómagban, tökmagban és földimogyoróban előforduló jelentősebb mennyiségű triptofán ugyancsak pozitívan hat a hangulatainkra. A triptofán - amiben a spirulina alga is bővelkedik - segít megküzdeni az alvászavarral, stresszel, szabályozza az étvágyat és javítja a hangulatot.