2025. február 13., csütörtök

Omega-6 zsírsavak: találjuk meg a helyes egyensúlyt

Bár az omega-6 zsírsav nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, bánjunk óvatosan az adagolásával. Ha ugyanis túl nagy mennyiségben visszük be a szervezetünkbe, többet árthatunk vele, mint gondolnánk. Nélkülözésük is betegségeket okozhat, ezért mindenképpen törekednünk kell a helyes egyensúlyra.

Az omega-6 zsírsavakra alapvetően szükségünk van rá, hiszen ezeknek egy része esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem képes előállítani. Baj csak akkor van, ha túl sokat fogyasztunk belőle. Amikor valakinek látszólag minden ok nélkül fájnak az ízületei, állandó rosszkedvű, depressziós, gyakran küzd visszatérő fertőzésekkel, könnyen elképzelhető, hogy túlzásba vitte az adagolást, ami az akár komoly panaszokat is okozhat.

Miben nyilvánul meg, ha túl sok?

Az omega-6 zsírsavak túltengése nagymértékben legyengítheti az immunrendszert, így könnyebben döntenek a lábunkról a különféle fertőzések, az ízületi gyulladásban szenvedőknek erősödő fájdalmakra, a hangulatbetegek súlyosbodó depresszióra panaszkodnak. Sokszor az elhízásért is az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányának megbomlása a felelős. Súlyosabb esetekben megnő a gyulladásos folyamatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint például az infarktus, a stroke,az érelmeszesedés, továbbá a daganatos megbetegedések kialakulásának veszélye.

Mi történik, ha túl kevés?

Normális esetben az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják szervezetünk általános állapotát, hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Többek között enyhítik a fekély, a csontritkulás, az ízületi gyulladások, a pszoriázis, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, az apátiát vagy hiperaktivitást kiváltó elmezavarok tüneteit, jótékonyan felgyorsítják a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását. Segítenek mások mellett a mell-, a prosztata-, és a vastagbélrák kialakulásának elkerülésében.

Miben találhatók omega-6 zsírsavak?

Nagyobb mennyiségű omega-6 zsírsav található a szuperélelmiszer kenderben, mandulában, a lenmagban, tökmagban, a mogyoróban és ezek olajaiban, az olívabogyóban és az olívaolajban, a kukoricában, a szójában, az avokádóban, továbbá a tojásban, az olajos halakban, a mákban, a napraforgóban. Az omega-6 zsírsavakból ajánlott a napi adagot 3 grammra maximálni.