A divertikulitisz, más néven a bélgyulladás gyakori civilizációs betegség, a kialakulásához hozzájárulhat a rostszegény táplálkozás: ha nem tartalmaz elegendő rostot az étrendünk, nagy eséllyel jelentkezhet székrekedés.
Ilyenkor a szervezet nem képes a tisztulásra, és a bélrendszerben pangó ételmaradványok könnyen fertőzéseket és bélgyulladást, vagyis divertikulitiszt okozhatnak. Néhány életmódbeli változtatással azonban rengeteget tehetünk azért, hogy megelőzzük, illetve enyhítsük a már kialakult tüneteket.
Nemcsak nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegséget, de a már meglévő bélgyulladást is enyhíthetjük, ha a rostokat zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű pékáruk formájában visszük be szervezetünkbe. Ha arra is figyelünk, hogy magas E-, C-vitamin és cink tartalmú ételeket együnk, tovább erősíthetjük a szervezetünket.
Ha antibiotikum kúra után vagyunk, különösen ajánlott a joghurt fogyasztása, ugyanis az agresszív gyógyszerek nem csak a káros, de a hasznos baktériumokat is elpusztítják, amelyek a bélrendszerünket védik a kórokozóktól. A natúr joghurt sokat lendíthet szervezetünk védelmi vonalainak újraépítésében.
Az étkezés mellett ugyanolyan fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékkal lássuk el a szervezetünket. Főként a teát, az ásványvizet és a frissen préselt gyümölcsleveket részesítsük előnyben. Legalább napi 2 liter folyadékot fogyasszunk, így fellazítjuk a székletet, megkönnyítve a bélsár kiürülését a belekből.