Az árpafű, mint szuperélelmiszer sokkal több, mint egyszerű egészségvédő növény. Tele van antioxidánsokkal, így segít, hogy a szervezetünk megszabaduljon a méreganyagoktól. Bővelkedik rostokban, táplálja a probiotikus baktériumokat és visszafogja a gyomorsav termelődését. Kínában már évezredekkel ezelőtt is alkalmazták méregtelenítésre, mert kiváló lúgosító és vértisztító hatású.
A növényi rostok fogyasztása megtisztít a salakanyagoktól. Mivel az árpafű bővelkedik rostokban, fogyasztása elősegíti a vastagbélben lerakódó káros anyagok távozását. Ráadásul a rostok megelőzik a székrekedést, valamint csökkentik a visszerek és az aranyér kialakulásának valószínűségét. Az árpafű nemcsak a mérgektől szabadít meg minket, hanem lúgosít és ez segíti a jótékony baktériumok szaporodását, ami hozzájárul a bélflóra egyensúlyához. Amennyiben a bélflóránk egészséges, az immunrendszerünk is megfelelően működik, így elkerülnek bennünket a betegségek. Immunerősítő hatásához hozzájárulnak a benne található antioxidánsok.
Az árpafű klorofilltartalma túlmutat azon, hogy egyszerűen megtisztítja a szervezetünket. Ennek az összetevőnek köszönhetően javul a szervezet oxigénellátása és gátolja a fertőzések kialakulását. Megfelelő mennyiségben alkalmas a baktériumok, a penész és az sarjadzó gombák, például a Candida-albicans közömbösítésére. Emellett a klorofill a májat és a vesét tisztítja, miközben enyhe hashajtó hatásával fellép a székrekedés ellen. Ez a szuperélelmiszer mentális támaszt is nyújt: megnyugtat és oldja a stresszt.