A téli hónapokban a vitaminok és zöld növények hiányoznak a szervezetünknek. Ilyenkor kevesebb zöldségféle közül válogathatunk. A fagyasztott termékeknek pedig kisebb az értékes tartalma. Az orvosok a vitaminok szedését javasolják ilyenkor. Válasszuk ezek helyett az olcsóbb, hatásosabb csírákat!
A csíráztatás egyszerű. A bioboltokban és szaküzletekben kedvünkre válogathatunk az erre alkalmas magok közül. Retek-, brokkoli-, búza-, rozs-, árpa-, borsó-, retek-, zsázsa-, mustár-, ruccola-, napraforgó és lucerna közül válogathatunk és mindegyik az egészségünket szolgálja. Mindössze párszáz forint egy zacskóval. Egy tálban többfélét is csíráztathatunk.
A csírák teljes értékű tápláléknak számítanak. A-, B-, C-, D-, E- vitamin és K-vitamin és aminosavak rejtőznek bennük, emellett az ásványi anyagokban is bővelkednek, mint például a kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium vagy szilícium. Antioxidáns hatásuk révén erősítik az immunrendszert, elősegítik a tápanyagok felszívódását, támogatják az emésztést. Rostjaik révén a salakanyagok kiürülését is elősegítik. Rendszeres fogyasztásuk kedvezően hat a vérnyomásra, csökkenti az érrendszeri megbetegedések rizikóját.
A csíráztatáshoz megteszi egy szűrő, vagy lyukacsos aljú tál, ami lehetőleg műanyag vagy cserép legyen. Alaposan mossuk át a magokat folyóvíz alatt, majd válogassuk ki a törött magokat. A művelet végén ne rázzuk le a vizet, hagyjuk, hogy a megmaradt vízcseppek nedvesítsék a leendő csírákat. Az első néhány napban tartsuk a magokat jól szellőző, sötét helyen, majd nagyjából 25-30 fokon. Hogy megelőzzük a penészt, naponta öblítsük le a magokat. Két-három nap múlva a picike gyökerek fejlődni kezdenek és megjelennek a csírák. Van, aki egész zsengén szerető őket, mások egyhetesen.
A csírákat felhasználásuk előtt mossuk át, a maradék héjtól is megszabadítva. Önállóan, turmixokba vagy salátába keverve, hidegen sajtolt növényi olajokkal leöntve fogyaszthatjuk (hogy a benne található zsírban oldódó vitaminok is felszívódhassanak) Lehetőleg két három nap alatt fogyasszuk el őket. Hűtőben is eltarthatóak, de veszítenek a vitamintartalomból.