2025-re 1,5 milliárd embert fognak magas vérnyomással kezelni a világon. Tartós 140/90 higanymilliméter feletti vérnyomás már betegség.
A túlzott sóhasználat, a tartósított húskészítmények fogyasztása, a testmozgás hiánya, az elhízás és a stresszes életmód okozhatja. Előszeretettel fogyasztunk olajban sült ételeket, használunk egészségtelen zsiradékokat. A kávé és az alkohol mértéktelen fogyasztása is magas vérnyomást okozhat.
A magas vérnyomás néha csak átmeneti. A kortizon tartalmú készítmények, egyes fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, kábítószerek (például a kokain és amfetamin), valamint a magas koffeintartalmú energiaitalok okozhatják. A túlzásba vitt kávézás és az agyonsózott ételek is kiválthatnak magas vérnyomást. Elég felfüggeszteni ezek a fogyasztását és a tünetek elmúlnak.
A magas vérnyomást néha csak egy szívrohamot követően válik nyilvánvalóvá, esetleg szemprobléma esetén merül fel a gyanúja. Érkárosodás alakulhat ki a szemben, ami látásromláshoz vezet. Szövődményeként károsodhatnak a vese erei, agyi erek esetén pedig agyvérzés áldozataivá válhatunk. Figyelmeztető jel, ha sokszor fáj a fejünk, zúg a fülünk vagy ránk tör a gyengeség.
A helyes táplálkozás és testsúly csökkentése a magas vérnyomás kezelésének legegyszerűbb módja, hiszen 10 kiló mínusz 5 higanymilliméter vérnyomáscsökkenéssel jár. Komoly segítséget nyújt szervezetünknek a rezveratrol, mert szívvédő hatása védelmet nyújt a szívinfarktus ellen. Nagyobb mennyiségben a vörös szőlő héja és magja tartalmazza.